Fyllda saffransbullar

Sent omsider kommer här receptet på saffransbullar som jag tidigare utlovat. Det här är, tveklöst, dom absolut godaste saffransbullar jag har ätit! Dom blir så himla saftiga med den härliga smör/vaniljfyllningen. Är så glad att jag hittade detta recept på Facebook via Lindas bakskola! Dom är dessutom enkla att göra, jag lovar att Du inte kommer att misslyckas! Förra året gjorde jag 4 (!) omgångar av dessa pga den hårda åtgången…

Fyllda saffransbullar (ca 40 st)

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk (fingervarm)
  • 2 påsar saffran á 50 g
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 15-17 dl vetemjöl

Fyllning: (Denna kan med fördel dubblas)

  • 75-100 g rumsvarmt smör
  • ca 1 dl strösocker
  • 4 msk vaniljsocker

Garnering:

  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker
  • Mandelspån (valfritt)

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran och rör om till jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl (lite i taget). Blanda ihop allt till en smidig smet/deg och knåda den i några minuter (gärna i maskin)
  2. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
  3. Mosa ihop fyllningen med en gaffel (jag gör det med en elvisp) i en skål.
  4. Dela degen i 40 bitar. Forma bitarna till bollar och platta till dom till rundlar.
  5. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.
  6. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dom till bollar.
  7. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dom jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (och mandelspån om man vill)
  10. Grädda bullarna i mitten av ugnen 7-10 minuter. Håll koll så dom inte bränns i slutet. Låt bullarna svalna under jäsduk. När dom är avsvalnade går det bra att frysa dom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *