Mormors äppelkaka

Jag lovade ju tidigare att jag skulle dela med mig av mitt favoritrecept på äppelkaka. Denna variant görs i långpanna och blir otroligt saftig och god! Går bra att frysa in också. Receptet kommer från min mormor som gör denna goda kaka varje höst. Helst ska det vara med äpplen direkt från trädgården, men det går såklart bra att använda köpta äpplen också.

Äppelkaka i långpanna

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 100 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4-5 st normalstora äpplen
  • kanel och socker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker väl.
  3. Koka upp mjölk och margarin och slå detta varmt över ägg/sockerblandningen under vispning.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och tillsätt detta i den andra smeten.
  5. Häll smeten i en smörad och bröad långpanna.
  6. Skala äpplena och skär i klyftor. Lägg dessa i en skål och häll på önskad mängd socker och kanel. Blanda om så att det fördelar sig bra över äppelklyftorna.
  7. Placera ut äppelklyftorna över smeten i långpannan och grädda i ca 25-30 min.
  8. Skär upp kakan i bitar när den har svalnat och strö på lite florsocker (valfritt)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *